Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
22 Септември 2018г. в 14:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Готвят промяна на отчитането и плащането на водата
/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие публикува за обществено обсъждане наредба, с която се променя начинът за отчитане и плащане на ВиК услугите. В наредбата се предвиждат и по-строги мерки при кражби на вода.
Водата, използвана за общи нужди в жилищните сгради в режим на етажна собственост, ще се разпределя по равно между всички апартаменти, гласи наредбата. Досега разходваните количества се начисляваха на абонатите пропорционално на тяхното потребление.
Няма логика тези, които плащат по-големи сметки за вода в домовете си, да поемат и по-голяма част от разходите за поддържане на общите части, смятат авторите на поправката.
Разпределянето по равно обаче е само при условие, че всички потребители са изрядни. В противен случай общата водата ще се плаща от тези, които нямат индивидуални водомери или не са осигурили достъп за отчитането им.
Затягат се и мерките при кражба на вода. При установяване на незаконно присъединяване към общите мрежи, отклоненията ще се прекъсват, а откраднатото количество ще се изчислява според пропускателната способност на тръбата при непрекъснато изтичане на водата със скорост един метър в секунда за период от една година. Така ще се определя и количеството на изразходваната вода при нарушаване на пломбите или увреждане на общия водомер.
 
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?