Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
18 Mай в 08:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
На 18 май 1906 г. тържествено е открито варненското пристанище
AКРОСС/ В началото на 1895 г. е проведен търг за строителството му. Градежът е оценен на 8 290 385 лв., които са осигурени от правителството.
На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян“. Родната фирма е избрана, след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена, или 6 922 472 златни лева.
На 7 февруари е сключен договор, с който се дава начало на строителството. До 1899 г. Фирмата изпълнител претърпява сериозни сътресения - след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения.
„Михайловски и Хайрабедиян“ почти фалира. Градежът се прехвърля на новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие.
С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерно дружество за направа на Варненското пристанище“, което довежда проекта до успешно завършване през 1906 г.
В церемонията по откриването участва лично княз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда“.
Денят  18 май не е избран случайно – това е именият ден на княза.
23 военни и граждански парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?