Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
11 Февруари в 11:54 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
'Спаси София'настоява за оставки на шефовете на Столичния автотранспорт
AКРОСС/ Гражданската организация "Спаси София"подаде сигнал до Главна инспекция по труда и омбудсмана заради редовната практика шофьори и ватмани от столичния градски транспорт да полагат извънреден труд, в нарушение на Кодекса на труда.
Причина за сигнала е, че според организацията масово шофьори изкарват дори и по 14 последователни дни без почивка.
От Спаси София припомнят също, че преди дни стана поредна тежка катастрофа с автобус, като шофьорът е имал само 3 почивни дни от началото на годината.
Борис Бонев от "Спаси София" подчертава, че според Кодекса на труда се предвиждат максимум 150 часа извънреден труд на година. Въпреки това по думите му има честа практика да се работи между 350 и 500 часа извънредно.
Той е категоричен, че това създава сериозни рискове за сигурността на градския транспорт.
Затова от "Спаси София" настояват за незабавна оставка на директорите на Столичен автотранспорт - Слав Монов и Столичен електротранспорт - Евгений Ганчев.
Те очакват Инспекцията по труда да извърши незабавно проверка, да накаже виновните и да наложи спазване на законодателството.
Бонев допълни, че проблемите с градския транспорт на София са много, но този, за който твърде малко се говори са условията за труд в депата и гаражите. По думите му хората там са принудени да работят в мизерни условия
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?