Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
09 Ноември в 13:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Вицепрезидентът на форум за фалшивите новини: Битка, която се води с думи, може да бъде спечелена само с думи
AКРОСС/ Битка, която се води с думи, може да бъде спечелена само с думи. С това послание вицепрезидентът Илияна Йотова откри международна конференция за фалшивите новини, която се проведе в София. Илияна Йотова призова за по-често организиране на такива дискусии, защото по-интензивното говорене по темата е първата крачка в борбата срещу разпространението на фалшиви новини.
Съзнаваме ли, че боледуваме от тази болест? Кои са причините за дезинформация? Можем ли да ограничим разпространението на фалшивите новини? Това бяха основните въпроси, които вицепрезидентът постави в словото си.
Трудно е да се определи обхватът на темата за фалшивите новини, тъй като засяга целия човешки и обществен сектор: от индивидуалното до международните отношения, от здравето и бизнеса – до световните конфликти. „Причините са днешната епидемия са много, но за да се стигне до нея, са необходими производител, потребител и разпространител“, отбеляза Илияна Йотова.
Вицепрезидентът открои причините за разпространение на дезинформация в различните аспекти на живота. От гледна точка на технологиите скоростта на информацията и популярността на социалните мрежи са причина за разпространение на дезинформация. Липсата на адекватни решения на сложните и конфликтни процеси в обществените отношения, които пораждат несигурност, нестабилност, остър дефицит на справедливост, поляризация, недоверие, липсата на идеи са предпоставка за фалшиви новини
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?
Днес в 20:27 - Съдът даде ход на делото срещу Боршош Днес в 19:54 - Перничани отново се вдигнаха, блокираха кръговото на АМ "Струма" Днес в 19:27 - ГЕРБ заедно със златния пръст на Реформаторския Блок отхвърлиха провеждането на референдум за RDF отпадъци Днес в 19:27 - Румен Радев ще присъства на клетвената церемония на новите членове на Конституционния съд Днес в 19:27 - Дискусия на тема "национална сигурност"организират ДК "Политика 21"и Градският съвет на БСП - София Днес в 19:27 - Пореден ден на протести: Напрежението във Варна ескалира Днес в 19:00 - Правителството няма да подкрепи Глобалния пакт за миграцията на ООН Днес в 18:27 - Тревожна статистика: Бактерии, устойчиви на антибиотици, убиват годишно 33 хил. европейци Днес в 18:01 - Нов протест в "карето на властта" срещу високите цени на горивата и ниските доходи Днес в 17:54 - Конфискуваха 22 000 л минерален терпентин без документи на "Дунав мост"