Регионални новини: София | Пловдив | Варна | Бургас | Русе | Благоевград
09 Ноември 2018г. в 13:27 | Източник: Cross.bg
Оценка: 0/5 (0) |0
Вицепрезидентът на форум за фалшивите новини: Битка, която се води с думи, може да бъде спечелена само с думи
AКРОСС/ Битка, която се води с думи, може да бъде спечелена само с думи. С това послание вицепрезидентът Илияна Йотова откри международна конференция за фалшивите новини, която се проведе в София. Илияна Йотова призова за по-често организиране на такива дискусии, защото по-интензивното говорене по темата е първата крачка в борбата срещу разпространението на фалшиви новини.
Съзнаваме ли, че боледуваме от тази болест? Кои са причините за дезинформация? Можем ли да ограничим разпространението на фалшивите новини? Това бяха основните въпроси, които вицепрезидентът постави в словото си.
Трудно е да се определи обхватът на темата за фалшивите новини, тъй като засяга целия човешки и обществен сектор: от индивидуалното до международните отношения, от здравето и бизнеса – до световните конфликти. „Причините са днешната епидемия са много, но за да се стигне до нея, са необходими производител, потребител и разпространител“, отбеляза Илияна Йотова.
Вицепрезидентът открои причините за разпространение на дезинформация в различните аспекти на живота. От гледна точка на технологиите скоростта на информацията и популярността на социалните мрежи са причина за разпространение на дезинформация. Липсата на адекватни решения на сложните и конфликтни процеси в обществените отношения, които пораждат несигурност, нестабилност, остър дефицит на справедливост, поляризация, недоверие, липсата на идеи са предпоставка за фалшиви новини
Към пълния текст на новината тук
Оценете новината: 0/5
Коментари
Няма добавени коментари - бъдете първи!
Оставете коментар
Ако имате регистрация, моля влезте
въведете потребителско име:
въведете email:
въведете парола: въведете коментар: въведете показания код:
забравена парола?
Днес в 16:00 - Борис Цветков участва в откриване на испанско училище в „Дружба“ Днес в 15:55 - БАБХ с подробности за опасната пушена риба, разпространена из страната Днес в 15:27 - Издирват родителите на изоставеното бебе в Петрич Днес в 15:27 - Кой ще бъде носителят на отличието „Будител на годината“ за 2019 г. Днес в 15:27 - Патриарх Неофит и световната шампионка Василена Йорданова са новите почетни граждани на Перник Днес в 14:54 - Hoвoтo гaзoвo нaxoдищe в Ceвepoзaпaдa cъc зaпacи, paвни нa пoтpeблeниeтo нa Бългapия зa 2 гoдини Днес в 14:27 - До 3 прасета в задния двор ще позволяват след чумата Днес в 12:54 - Възстановява се движението на временно отменените влакове в страната Днес в 11:54 - МВР пое охраната по транспортиране на изборните книжа и бюлетините за местния вот (видео) Днес в 11:27 - Бащи поставят началото на „гора на надеждата“ в софия